Ο μεγαλύτερος αριθμός θάλασσιων χελώνων καρέτα καρέτα μαζεύεται κάθε καλοκαίρι για να γεννήσουν  τα αυγά τους στο νησί της  Ζακύνθου και μάλιστα στον πολυσύχαστο κόλπο του Λαγανά οποίος αποτελεί πιο σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα καρέτα.Οι χελώνες το βράβυ πάνε στην ακτή και σκάβοντας την πλούσια άμμο δημιουργούν φωλιές  και σε βάθος περίπου μισό μέτρο τοποθετούν τα αυγά τους. Τα αυγά αυτά μετά απο περίοδο 60 ημερών θα επωάσουν και τα νεαρά χελωνάκια θα κάνουν το παρθενικό ταξίδι τους στην θάλασσα.Στη Μεσόγειο Θάλασσα, η χελώνα Kαρέττα καρέττα αποτελεί το πιο σύνηθες είδος ωοτοκούσας χελώνας. Στην Ελλάδα ωοτοκούν πάνω από 2.000 χελώνες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Μεσόγειο.  Η παραλία Σεκάνια στο νησί της Ζακύνθου έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως.  Πρόσφατες έρευνες έχουν υποδείξει σημαντικό αριθμό φωλιών σε χώρες όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Η Kαρέττα καρέττα είναι το μοναδικό είδος το οποίο μπορεί με επιτυχία να ωοτοκήσει εκτός τροπικής ζώνης, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου.  Η Καρέτα καρέττα έχει πάρει το αγγλικό της όνομα (Loggerhead) από το σχετικά μεγάλο κεφάλι της, το οποίο υποστηρίζει τα δυνατά σαγόνια της και της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με ζώα ή φυτά που έχουν σκληρό κέλυφος, όπως μεγάλα σε μέγεθος θαλάσσια γαστερόποδα μαλάκια (ή αλλιώς σαλιγκάρια) και κοχύλια.

Το επάνω μέρος στο καβούκι των ενήλικων χελωνών Καρέττα καρέττα έχει ελαφρώς σχήμα καρδιάς σε καστανοκόκκινο χρώμα, ενώ το κάτω μέρος του καβουκιού τους έχει συνήθως ένα υποκίτρινο χρώμα.  Ο λαιμός και τα πτερύγια έχουν συνήθως ένα καστανοκόκκινο χρώμα στο επάνω μέρος και ένα μέτριο κίτρινο προς υποκίτρινο χρώμα.

Η ηλικία της ενηλικίωσης δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά έρευνες σε είδη υπό αιχμαλωσία την προσδιορίζουν μεταξύ των 6 και 20 ετών.  Στοιχεία που έχουν ληφθεί από την φυσική κατάσταση (στοιχεία από θηλυκές χελώνες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ταυτότητες αναγνώρισης) υποδεικνύουν πως η ενηλικίωση είναι κάπου μεταξύ του12ου έως του 30ου έτους.  Η κύρια διαφορά ίσως οφείλεται στο διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος και στην τροφή.

Οι χελώνες Καρέττα καρέττα ζουν σε τρία διαφορετικά οικοσυστήματα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.  Τη χερσαία ζώνη, την πελαγική ζώνη και τη νηριτική ζώνη (που βρίσκεται κοντά στην ακτή). Οι χελώνες αυτές ωοτοκούν σε παραλίες ωκεανών και προτιμούν γενικότερα παραλίες με υψηλή ενέργεια, σχετικά στενές σε μήκος, απότομα κεκλιμένες και με τραχιά άμμο. (NOAA)

Στη Μεσόγειο θάλασσα η Καρέττα καρέττα περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.  Οι κύριες περιοχές ωοτοκίας εμφανίζονται στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.  Εντούτοις, μικροί αριθμοί φωλιών του είδους έχουν καταγραφεί και σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Λιβύη, τη Συρία και την Τυνησία. Σύμφωνα με καταγραφές στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Τυνησία και την Τουρκία, ο αριθμός φωλιών του είδους, ετησίως, κυμαίνεται από 3.300 σε 7.000 φωλιές κάθε σεζόν (Margaritoulis et al. 2003).

Advertisements