Η νυφίτσα δεν είναι μεγαλύτερη από ένα γατάκι. Το σώμα της, μακρουλό και λεπτό, με μακριά φουντωτή ουρά, σκεπάζεται από ωραίο μαλακό κανελί τρίχωμα στη ράχη κι άσπρο στην κοιλιά. Είναι ευκίνητη. Τα πόδια της έχουν μαλακά πέλματα και σουβλερά νύχια. Κάθε άνοιξη γεννάει 4-6 μικρά, που τα θηλάζει, ώσπου να μεγαλώσουν και να βρίσκουν μόνα την τροφή τους. Ζει κοντά σε κατοικημένες περιοχές, για να βρίσκει και πιο εύκολα την τροφή της, που κυρίως αποτελούν κοτόπουλα μικρά, κουνελάκια, περιστέρια, ποντίκια, σαύρες. Παλαιά οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την εξημέρωναν και την είχαν στα σπίτια τους, όπως τη γάτα να κυνηγάει ποντικούς, που είναι η αδυναμία της.

Νυφίτσες είναι θηλαστικά στο γένος Mustela από Mustelidae οικογένεια. Αρχικά, το όνομα «νυφίτσα» εφαρμόστηκε σε μια είδη από το γένος, Ευρωπαϊκά μορφή Λιγότερη νυφίτσα (Nivalis Mustela). Οι πρόωρες λογοτεχνικές αναφορές στις νυφίτσες, παραδείγματος χάριν οι κοινές εμφανίσεις τους στους μύθους, αναφέρονται σε αυτό το είδος παρά γένος συνολικά, απεικονίζοντας ποια είναι ακόμα η κοινή χρήση Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τεχνική ομιλία, εντούτοις, όπως στην αμερικανική χρήση, ο όρος «νυφίτσα» μπορεί να αναφερθεί σε οποιοδήποτε μέλος του γένους, ή στο γένος συνολικά. Από τα 16 υπάρχοντα είδη που ταξινομούνται αυτήν την περίοδο στο γένος Mustela, δέκα έχουν «τη νυφίτσα» στο κοινό όνομά τους. Μεταξύ εκείνων που όχι είναι stoat ή ερμίνα, τα δύο είδη βιζόν, και polecats ή κουνάβια.

Οι νυφίτσες ποικίλλουν στο μήκος από δεκαπέντε έως τριάντα πέντε εκατοστόμετρα (έξι έως δεκατέσσερις ίντσες), και έχουν συνήθως ένα ανοικτό καφέ ανώτερο παλτό, μια άσπρη κοιλιά και μια μαύρη γούνα στην άκρη της ουράς σε πολλά είδη, πληθυσμοί που ζουν στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη moult σε ένα άσπρο παλτό με τη μαύρη γούνα στην άκρη της ουράς το χειμώνα. Έχουν τους μακριούς λεπτούς οργανισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν σε τους για να ακολουθήσουν το θήραμά τους στα λαγούμια. Οι ουρές τους είναι χαρακτηριστικά σχεδόν εφ’ όσον το υπόλοιπο των οργανισμών τους. Όπως είναι χαρακτηριστικός μικρά carnivores, οι νυφίτσες έχουν μια φήμη για την ευφυΐα και guile. Έχουν επίσης τις ουρές που μπορούν να είναι οπουδήποτε από 22-33 εκατ. πολύ και χρησιμοποιούν αυτούς για να υπερασπίσουν τα τρόφιμα που παίρνουν και για να απαιτήσουν το έδαφος από άλλες νυφίτσες.

Η τροφή νυφιτσών με τα μικρά θηλαστικά, και στους προηγούμενους χρόνους εξετάστηκε vermin δεδομένου ότι μερικά είδη πήραν πουλερικά από τα αγροκτήματα, ή κουνέλια από τους εμπορικούς κυκεώνες. Ορισμένα είδη νυφίτσας και κουνάβια, έχει αναφερθεί για να εκτελεσθεί να γοητεύσει πολεμικός χορός νυφιτσών, μετά από να παλεψει άλλα πλάσματα, ή να αποκτήσει τα τρόφιμα από τα ανταγωνιστικά πλάσματα. Στη λαογραφία τουλάχιστον, αυτός ο χορός συνδέεται ιδιαίτερα με stoat.

Advertisements