Ο λευκός καρχαρίας  γνωστός και ως λευκός θάνατος , είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων[1] και ζυγίζει μέχρι 2.240 χιλιόγραμμα.[2] Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

Φτάνει σε ωριμότητα σε ηλικία περίπου 15 ετών και μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπαντικό ψάρι και είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών. Ετσι τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και θαλασσοπουλιών.
Shark2Και τώρα ας δούμε μια ιστορία πραγματική ενός καρχαρία με εναν άνθρωπο!
Ο καρχαρίας θεωρείται το πιο φονικό πλάσμα στον κόσμο. Μήπως, όμως η φήμη του είναι πιο κακή από τον χαρακτήρα του; Σύμφωνα με έναν φωτογράφο της υποβρύχιας ζωής, ο γιγάντιος λευκός καρχαρίας, δεν είναι ο αδίστακτος φονιάς που επιτίθεται αδιακρίτως σε ό,τι κινείται μέσα στη θάλασσα.

Ο Ντάνιελ Μποτέγιο τόλμησε να κολυμπήσει ελεύθερα κοντά σε λευκούς καρχαρίες και… επέζησε για να πει την ιστορία του!

Ο Μποτέγιο έχει συμπληρώσει 24 ώρες κοντά στους καρχαρίες και έχει να πει ότι η κακή τους φήμη είναι απλώς… φήμη.

Οι καρχαρίες επιτίθενται στους ανθρώπους όχι από αρπακτική μανία, αλλά επειδή πεινούν και επειδή τους μπερδεύουν με… φώκιες. Στην πραγματικότητα, το κρέας του ανθρώπου δεν αρέσει στον καρχαρία. Γι΄ αυτό και δεν κατασπαράζει ποτέ τα ανθρώπινα θύματά του, παρά μόνο τα δαγκώνει και φεύγει. Δυστυχώς, όμως, κάποιες φορές ένα και μόνο δάγκωμα από αυτά τα τρομακτικά δόντια αρκεί για να σκοτώσει το θύμα.

Ο Μποτέγιο, πάντως, δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα. Αντίθετα, οι καρχαρίες αποδείχθηκαν συνεργάσιμοι και έδωσαν την ευκαιρία στον φωτογράφο να βγάλει υπέροχες φωτογραφίες.
shark3

Advertisements